ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ

ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ

Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Π. Τσαγκρώνης: «Θα γίνουν αλλαγές στις Εθνικές κατηγορίες μπάσκετ»

Η Συνέντευξη του Γ.Γ. της ΕΟΚ  Παναγιώτη Τσαγκρώνη στην ιστοσελίδα του  "Κρήτη Σπορ Fm 87,6" την οποία αναδημοσιεύουμε ως έχει:

Με αφορμή την παρουσία του στο Ηράκλειο ο Γ.Γ. της ΕΟΚ Παναγιώτης Τσαγκρώνης, μίλησε στην ιστοσελίδα του Κρήτη Σπορ Fm 87,6 προαναγγέλλοντας αλλαγές στις Εθνικές κατηγορίες καλαθοσφαίρισης. 

Ο Παναγιώτης Τσαγκρώνης βρέθηκε το Σαββατοκύριακο στο Ηράκλειο με αφορμή τη βράβευσή του από τον Όμιλο Αντισφαίρισης και Αθλοπαιδιών Ηράκλειο κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του. 

Ο κ. Τσαγκρώνης παρακολούθησε το ντέρμπι κορυφής της Α2 Εθνικής κατηγορίας ανάμεσα στον ΑΓΟΡ και τον ΚΑΟΔ το Σάββατο, ενώ την Κυριακή παραβρέθηκε και στην προπόνηση της μικτής ομάδας της Κρήτης που έγινε υπό τις οδηγίες του Ομοσπονδιακού τεχνικού της Εθνικής Παίδων κ. Μάνου Μανουσέλη. 

Ο γενικός γραμματέας της ΕΟΚ έμεινε ενθουσιασμένος από την παρουσία του κόσμου στην κοπή της πίτας του Ηρακλείου και μίλησε στο www.sporfm.gr για τη βράβευσή του, την ΕΚΑΣΚ, την αναδιάρθρωση της Γ’ Εθνικής, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν αναδιαρθρώσεις και σε άλλες κατηγορίες. Σε πηγαδάκια δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην υπό… δημιουργία Μεσογειακή Λίγκα δίνοντας περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα όσα είχε πει προ ημερών ο πρόεδρος της ΕΟΚ κ. Γιώργος Βασιλακόπουλος. 

Όπως χαρακτηριστικά είπε δε θα πρόκειται επί της ουσίας για μία καθαρά κλειστή λίγκα καθώς θα υπάρχει το δικαίωμα του υποβιβασμού και της ανόδου. Επισήμανε τέλος ότι όσες ομάδες από την Ελλάδα συμμετάσχουν θα είναι αναγκασμένες να πάρουν μέρος στα πλέι οφ του ελληνικού πρωταθλήματος. Όπως φάνηκε από τα λεγόμενα του κ. Τσαγκρώνη, πάντως, η Μεσογειακή Λίγκα είναι προ των πυλών…

«Παράγει κοινωνικό έργο»
Με τα καλύτερα λόγια μίλησε ο γ.γ. της ΕΟΚ κ. Τσαγκρώνης για την ομάδα του Ηρακλείου που τον βράβευσε χθες το πρωί μένοντας εντυπωσιασμένος από τον κόσμο που συγκεντρώθηκε κατά τη διάρκεια της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας της. Όπως συγκεκριμένα είπε: «Ήταν μεγάλη τιμή για μένα που ένα ιστορικό σωματείο όπως το Ηράκλειο θέλησε να με τιμήσει. Ένιωσα την υποχρέωση να ανταποκριθώ σε αυτή την πρόσκληση. Ήταν κάτι το συγκινητικό για μένα το γεγονός ότι συνειδητοποίησα ακόμα περισσότερο το κοινωνικό έργο που παράγει αυτό το σωματείο στο χώρο μας και που θα πρέπει ο καθένας να δει ότι ο αθλητισμός είναι ένα κοινωνικό αγαθό που δεν μπορεί να το αντικαταστήσει κανείς άλλος».

Η περίοδος αυτή δεν είναι η καλύτερη δυνατή για τον αθλητισμό γενικότερα καθώς η κρίση έχει απομακρύνει πολλούς χορηγούς, ενώ και η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού δε δίνει πλέον χρήματα. Γενικά υπάρχει ένα κλίμα απαισιοδοξίας έτσι δεν είναι; «Το ότι περνάμε μία οικονομική κρίση είναι γεγονός, αλλά βλέπω εκδηλώσεις όπως αυτή του Ηρακλείου και πιστεύω ότι υπάρχουν οι άνθρωποι εκείνοι που μέσα από αυτή την κρίση θα βελτιώσουν τα πράγματα και θα φτάσουμε ξανά στο σημείο που ήμασταν κάποτε. Κάποτε λέγαμε ότι το χρήμα είναι μέσο και όχι αυτοσκοπός όπως το παρουσίασαν κάποιοι τα τελευταία χρόνια. Δυστυχώς αυτό είναι που έχει φέρει την κρίση στο χώρο του αθλητισμού. Θα ξανά έρθουμε στις παλιά μας επίπεδα, όπου θα θεωρούμε ότι ο κόσμος ενδιαφέρεται για τον αθλητισμό και το χρήμα θα είναι το μέσο και όχι ο αυτοσκοπός. Δεν μπορεί στον αθλητισμό να υπάρχουν ανώνυμες εταιρίες που να επιδιώκουν το κέρδος».

Εδώ στην ΕΚΑΣΚ το ζούμε πολύ έντονα το οικονομικό πρόβλημα καθώς υπάρχει ένα μεγάλο άνοιγμα κάτι που γνωρίζεται καλά. Βλέπεται να υπάρχει λύση για την Κρητική Ένωση; «Αδιέξοδα δεν υπάρχουν. Εκείνο που θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν όλοι οι φορείς εδώ, είναι ότι μπορεί η Ένωση να τους οφείλει κάποια χρήματα, αλλά βρισκόμαστε εν μέσω κρίσης και θα πρέπει να υπάρξει ένας διακανονισμός των χρεών που υπάρχουν. Πιστεύω ότι σιγά-σιγά η Ένωση θα μπορέσει να ανταποκριθεί χρησιμοποιώντας κάποια προγράμματα μείωσης του κόστους ούτως ώστε να είναι εντάξει όσον αφορά στις υποχρεώσεις της. Πιστεύω ότι έχει ξεκινήσει ένα τέτοιο ζήτημα και ότι σε λίγο καιρό θα έχει ξεπεράσει εκείνα τα προβλήματα. Από την άλλη πλευρά θα πρέπει και κάποιοι άνθρωποι, οι οποίοι έρχονται στον αθλητισμό -και μιλάω και για τους διαιτητές και για τους κριτές- ότι στο χόμπι τους αυτό δεν είναι αυτοσκοπός η χρηματοδότησή τους. Ναι είναι ένα βοήθημα, έτσι πρέπει να το δουν, και να συμβάλουν κι αυτοί ώστε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα στην οικονομική κρίση που υπάρχει».

Και αυτοί όμως είναι δύο χρόνια απλήρωτοι και αναγκάζονται να δίνουν από την τσέπη τους για τις μετακινήσεις τους… «Θα πρέπει να κάνουν υπομονή  ώστε να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν και κάποια αιτήματα που δεν είναι στα πλαίσια της λογικής. Θα πρέπει κι αυτοί σε αυτό το κομμάτι να δουν την πραγματικότητα, να δουν την οικονομική δυνατότητα που υπάρχει αυτή τη στιγμή και να βρεθεί κάποιο σημείο αναφοράς ώστε και τα λεφτά τους να μη χάσουνε και να συνεχίσουν αυτό που κάνουν».

Φέτος ξεκίνησε η αναδιάρθρωση της Γ’ Εθνικής, θα έχουμε αλλαγές και σε άλλες κατηγορίες προκειμένου και χρήματα να εξοικονομηθούν και το άθλημα ίσως να πάρει μία ανάσα γιατί τα τελευταία χρόνια δεν πηγαίνει καλά; «Καταρχήν, άλλο το ελληνικό μπάσκετ και άλλο τα ελληνικά πρωταθλήματα. Το ελληνικό μπάσκετ έχει τις δυνατότητες και γίνεται προσπάθεια ώστε να ξεπεράσει όλα τα εμπόδια και να παραμείνει στις πρώτες θέσεις τόσο του πανευρωπαϊκού όσο και του παγκόσμιου μπάσκετ. Όσον αφορά στα ελληνικά πρωταθλήματα περνάνε μία κρίση. Η κρίση είτε έτσι είτε αλλιώς έτσι θα εξελισσόταν. Είναι απόλυτα συνασμένοι με την κρίση που υπάρχει στην κοινωνία. Δεδομένου ότι υπήρξε ένας αλόγιστος, κατά την άποψή μου, όλα αυτά τα χρόνια προγραμματισμός και δεν είχε τίποτα να προσφέρει παρά να δώσουμε κάποια χρήματα σε ανθρώπους, οι οποίοι έρχονταν και έφευγαν. Εκείνο που θα επιδιώξει η Ομοσπονδία είναι οι αναβαθμίσεις και αναδιοργανώσεις των Εθνικών πρωταθλημάτων που είναι στην αρμοδιότητά της να γίνουν έτσι ώστε δε θα είναι εις βάρος της ανάπτυξης του ελληνικού μπάσκετ. Ναι μεν θα υπάρξουν κάποιες αλλαγές καθώς θα πρέπει να βρούμε μέσα στα οικονομικά μας πλαίσια  το μοτίβο της διεξαγωγής των πρωταθλημάτων μας, αλλά βασικός μας στόχος θα είναι να μπορέσουμε να διατηρήσουμε τον αναπτυξιακό χαρακτήρα των πρωταθλημάτων μας».

Ακόμα και με την αναδιάρθρωση στη Γ’ Εθνική δεν αλλάζουν πολλά πράγματα, πάντως, καθώς οι όμιλοι παραμένουν τέσσερις, οι ομάδες από 14 γίνονται 12, ενώ δεν υπάρχουν μπαράζ ανόδου. Στην Κρήτη για παράδειγμα υπάρχουν 13 ομάδες αυτή τη στιγμή στο τοπικό, αλλά καμία δεν έχει τις προϋποθέσεις για να ανταπεξέλθει άμεσα στις απαιτήσεις της Γ’ Εθνικής. Παρόλα αυτά ο πρωταθλητής θα πάρει απευθείας άνοδο… «Υπάρχουν πολλές απόψεις πάνω σε αυτό το κομμάτι. Καταρχήν δε σταματά εδώ η αναδιάρθρωση της Γ’ Εθνικής και ενδεχομένως να γίνει και στα άλλα πρωταθλήματα σε λίγο καιρό. Όσον αφορά στο θέμα των μπαράζ ο προβληματισμός προσωπικά ο δικός μου είναι ότι θα πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο, εφόσον φτάσουμε σε αυτή τη λύση, ώστε να διασφαλίζεται η παρουσία της περιφέρειας. Είναι ένας βασικός τομέας γιατί αυτή τη στιγμή συμμετέχουν πάρα πολλές ομάδες στην Α2 που πριν 3-4 χρόνια δεν ήταν καν σε Εθνικές κατηγορίες. Το να προβιβάσουν απευθείας στη Γ’ Εθνική ήταν ένα κίνητρο γι’ αυτές τις ομάδες. Κάποιες περιφερειακές πόλεις είδαν ομάδες τους στις Εθνικές κατηγορίες. Από την άλλη πλευρά δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι στο κλειστό πλαίσιο της Κρήτης υπάρχουν ομάδες, όπως ο ΑΓΟΡ στην Α2, ο ΟΦΗ στη Β’ Εθνική, το Ηράκλειο και ο Εργοτέλης στη Γ’ κατηγορία. Σε άλλα μεγάλα τμήματα της Ελλάδας, όμως δεν υπάρχουν εκπρόσωποί τους στις Εθνικές κατηγορίες και όταν μία ομάδα καταφέρει να ανέβει έστω στη Γ’ Εθνική είναι το αθλητικό γεγονός της περιοχής. Αυτό θα πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψη μας».

«Πρέπει να γίνονται μπαράζ»
«…Συμφωνώ ότι θα πρέπει να γίνονται κάποια μπαράζ στη Γ’ Εθνική, αλλά με την προϋπόθεση ότι θα έχουμε διασφαλίσει οπωσδήποτε την εκπροσώπηση της περιφέρειας. Διαφορετικά και με βάση το χρήμα, το χρήμα, το χρήμα οι μόνες ομάδες που θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν θα είναι αυτές την Αθήνας και της Θεσσαλονίκης».

«Κλειδί οι υποδομές»
«…Εκείνο που πρέπει να κοιτάξουν οι ομάδες και είναι ένα θέμα που η ΕΟΚ δεν το έχει εγκαταλείψει ποτέ, είναι το θέμα ότι θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η παραγωγική διαδικασία στις ομάδες μας θα είναι  αυτή που θα δημιουργήσει τη δυνατότητα συμμετοχής στις Εθνικές κατηγορίες ιδιαίτερα στις ομάδες της περιφέρειας. Εξάλλου εάν στηρίζεσαι σε δικά σου παιδιά, τα οποία θα πλαισιώνονται από 2-3 έμπειρους παίκτες, θα μπορέσεις να σταθείς στην κατηγορία αυτή».

Αυτό  είναι ένα ακόμη μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κρήτη, καθώς δε φαίνεται να παράγει αθλητές… «Δε νοείται να μην παράγει η Κρήτη αθλητές γιατί κατά καιρούς είχε αθλητές. Απλώς συμβαίνει ότι και στην υπόλοιπη χώρα της περιφέρειας. Δηλαδή ότι κανένας άγιος δεν έχει αγιάσει τον τόπο του. Αυτό είναι το πρόβλημα όχι μόνο σε επίπεδο αθλητών, αλλά και παραγόντων. Αυτοί που τρώμε τα παιδιά μας είμαστε εμείς οι ίδιοι. Οι Κρητικοί τους Κρητικούς, οι Πατρινοί τους Πατρινούς οι Τρικαλινοί τους Τρικαλινούς και πάει λέγοντας. Δηλαδή προτιμούμε να φέρνουμε έναν παίκτη αμφιβόλου αξίας, να τον πληρώνουν χρυσό παρά να δώσουμε τη δυνατότητα σε κάποια δικά μας παιδιά να μπορέσουν αποκτώντας κάποιες εμπειρίες μέσα από τη διαδικασία των αγώνων και των παραστάσεων που λαμβάνουν να έχουν ένα μέλλον μπροστά τους που μπορεί την 1η χρονιά να μην αποδώσουν εκείνο που θέλουμε, αλλά τη 2η και την 3η θα έχουν να δώσουν πολύ περισσότερα και θα βοηθήσουν την ομάδα τους». 

πηγή: www.sporfm.gr